Jaarverslag seizoen 2022-2023
Intro
Het seizoen 2022-2023 telde slecht een week met temperaturen onder het vriespunt waarbij geschaatst kon worden. Overigens was schaatsen maar beperkt mogelijk onder veilige omstandigheden. De winter was kort en de temperaturen onvoldoende onder het nulpunt om echt veilig van het natuurijs te kunnen genieten. Voor natuurijs verenigingen en Toertocht organisaties wordt het steeds moeilijker om in leven te blijven. De GTC Natuurijs behoord nog tot de Kern van het Gewest afgelopen jaar is er verder gesproken over de toekomstige gewestelijke vorm. De laatste jaarvergadering met de natuurijsverenigingen was op 23 november 2021.
De winter
Het begon al in november met het eerste natuurijs van de combibaan in Winterswijk, dat is ver verwijderd van ons gewest, maar toch er werd op natuurijs geschaatst in Nederland. Overigens werd daar in Winterswijk ook geschaatst op 3 april 2022.
Begin december weer vorst, met spannende weersverwachting, compleet met een redelijk positieve weerpluim voor de ijsliefhebbers. De koude nachten kwamen, maar toch ook weer niet koud genoeg. Zondag 10 december lag er her en der een vliesje ijs, maar er was op veel plaatsen alleen maar water. Maar het zou kouder worden; en dat werd het. De eerste koude nachten van 12 en 13 december zorgden ervoor dat de langzaam opgebouwde ijslaag wat dikker werd. In Friesland schaatsten ze dinsdag op de Rypsterksterpolder. En in ons gewest hadden de eerste schaatsliefhebbers het Leersumseveld alweer in bezit genomen, drie dagen nadat er nog delen open lagen op zondag. Maar het kon weer. En zo werd op meer plaatsen op ijs van 4-5 cm ondanks alle gevaren geschaatst, maar nog niet op natuurijsbanen van onze natuurijs verenigingen.
En na de eerste nachten volgden er nog enkele, op sommige plaatsen vroor het 7 graden. Goed voor de ijsvloer, goed voor de verwachtingen in het weekend. En dus kwamen steeds meer ijsvloeren ter beschikking. In ieder geval voor de avonturiers. Schaatsers zochten de vertrouwde gebieden: Loosdrecht, Molenpolder nabij Tienhoven, Ankeveen maar ook in het Noord-Hollandse. Het ijs groeide door, maar wel met zwakke plekken als er meer mensen op het ijs kwamen én temperaturen boven nul rond het middaguur. Daardoor werd er vooral in de ochtend schaatst.
Op vrijdag 16 december kwamen er nog meer schaatsers op het ijs, maar wel met een beetje vorst in de nacht. En weer werd op nog meer plaatsen geschaatst. Het ging als een lopend vuurtje waar het allemaal zou kunnen. Ook een enkele natuurijsbaan opende haar poorten. Dat waren met name de skeelerbanen die ijs op het asfalt wisten te creëren maar ook een enkele landijsbaan. Het schaatsen over langere afstanden was echter nog lang niet mogelijk. Geen officieel plezier op diepwaterbanen, geen toertochten nee dat was niet verantwoord. Zondag 18 december 2022 was de laatste schaats dag op het natuurijs. Koning winter was vertrokken.
Natuurijsverenigingen en Toertochten
Al zes winters op rij niet koud genoeg om te schaatsen, ijsverenigingen zijn bang dat ze moeten stoppen. Menig voorzitter van een van onze ijsclubs kan dart zeggen, terwijl die dan naar zijn natuurijsbaan kijkt. Elk jaar wordt aan het einde van de herfst de natuurijsbaan in gereedheid gebracht, in de hoop dat de vrieskou doorzet. Maar die vrieskou komt maar niet.
Soms lijkt het erop dat er vorst aan komt, maar dan komt die weer niet. "Dat is zo teleurstellend, dan denkt de voorzitter: 'Weer net niet'."
Door de ijsloze jaren overstijgen de kosten inmiddels de inkomsten bij veel vereniging: de clubkas loopt leeg. De ijsclubs probeert zo lang mogelijk bestaansrecht te houden door zuinig te leven. Ook zorgen ze voor iets van inkomsten door bijvoorbeeld het clubhuis te verhuren. Maar toch het wordt alsmaar minder. En wat moet je dan? De vereniging bloedt zo dood." Het moet anders.
Een voorbeeld
Volgens het KNMI waren de winters de afgelopen 10 jaar gemiddeld 0,4 graden warmer dan de 10 jaar daarvoor. IJsvereniging Vinkeveen ziet de toekomst dan ook zonnig in, in de letterlijke betekenis van het woord. Om toekomstbestendig te blijven heeft IJsvereniging Vinkeveen het roer omgegooid: ze zijn gaan wandelen. "Zo blijven we actief en houden we de vrijwilligers en het publiek om ons heen", vertelt voorzitter Stefano van Schie. Door de georganiseerde wandeltochten is het de vereniging gelukt om hun leden te behouden. Ook zorgt het voor iets aan inkomsten. "Wandelen is een leuk alternatief voor schaatsen en qua gezelligheid sluit het prima aan bij de vereniging. Je merkt dat je zoals vereniging blijft leven. Je blijft in the picture." Maar ze hebben ook de ervaring met een tijdelijke echte natuurijsbaan opgedaan in 2018 en dat concept kan zo weer uitgerold worden. Kortom ijsclubs zorg dat je in beeld blijft.
Toertochten
Jaarlijks wordt aan de Toertocht organisaties en Natuurijsverenigingen gevraagd kun gegevens te controleren. Deze controle formulieren worden vanuit de landelijke sectie natuurijs verstuurd. Een groot deel reageert direct, een ander deels na een herinnering maar in een aantal situaties blijft het stil. Toch wordt de conclusie getrokken dat mutaties worden doorgegeven en daardoor actueler zijn dan voorheen. Bij de voorbereidingen dit jaar is ook meer de nadruk gelegd op de mogelijkheden van digitaal inschrijven voor toertochten. Binnen het gewest komt de toertocht NH 10 Waterland Westtocht weer tot leven. De NH05 “Molen en Merentocht” over 20-40 - 60 - 80 - 100 km rond Krommeniedijk toegevoegd terwijl vervallen is NH 55 Molentocht te Wervershoof.
Overleg
In het seizoen 2022-2023 is tweemaal met DB, baanverenigingen en gewestelijke technische commissies overleg gevoerd. De overleggen resulteerde in het onderstaande model wel aan de gewestelijke leden zal worden voorgelegd op de gewestelijke ALV.
Een model bestaande uit een Dagelijks bestuur een Algemeen bestuur en een Gewestelijke Raad. De bij het gewest aangesloten verenigingen worden vertegenwoordigd in het Algemeenbestuur via de vijf Baanverenigingen en Natuurijs. Naast het Gewestelijk overleg was er afgelopen jaar periodiek overleg met de sectie Natuurijs van de KNSB. Tot een ALV van de GTC-natuurijs is het afgelopen verslagjaar niet gekomen. De discussie rondom de hierboven beschreven structuur was daar mede debet aan.
Tezamen met de voorzitter van de GTC - Lange baan/ korte baan, GTC Marathon, GTC Shorttrack en de GTC Inline skaten is ook de voorzitter van de GTC Natuurijs onderdeel van het huidige bestuur van het Gewest Noord-Holland / Utrecht waar ook de vijf voorzitters van de Baanverenigingen zitting in hebben. Vanuit het DB heeft de heer David Pos aandacht voor het natuurijs middels zijn adviseurschap van de sectie Natuurijs.
Scholing
Vanuit de KNSB-opleiding is in de verslagperiode de fysieke cursus natuurijsmeester weer georganiseerd. Onder meer in De Rijp, Middelie en Utrecht is deze cursus gegeven binnen het gewest. Voor de leden van het gilde van natuurijsmeesters zijn een drietal Webinars georganiseerd vanuit de landelijke organisatie. Te geweten Webinars voor: diepwaterbanen, landijsbanen en combibanen. Ook was er voor de gilde leden de mogelijkheid om in februari de presentatie van het boekwerk “De Natuur IJsmeester” bij te wonen.
Gemeenten, Waterschap, Provincie en Rijk
Gedurende het verslagjaar zijn sleutelfiguren met betrekking tot Toertochten geïnterviewd door een stagiair Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland. Dit was in het kader van een verkennend onderzoek naar de voorbereiding op een schaatswinters door deze Veiligheidsregio. Uitgezien wordt naar de rapportage van dit onderzoek..
Leden
Gedurende het verslagjaar hebben honderd en zeven leden hun contributie betaald, vier natuurijs vereniging hebben hun lidmaatschap opgezegd.
Dirk de Groot, voorzitter GTC Natuurijs