EHBO: hoe sneller, hoe beter
EHBO vormt een belangrijk onderdeel van de organisatie van toertochten. Het draaiboek bevat meer details over EHBO en andere voorzorg maatregelen om de risico's voor deelnemers te beperken.Uit EHBO-statistieken van toertochten in februari 2012 blijkt dat ongeveer 0,5% van de deelnemers te maken krijgt met schaatsblessures, waarvan 6/10 deel kleine verwondingen (o.a. blaren) en 4/10 deel letsels die in het ziekenhuis moeten worden behandeld (o.a. polsletsels). Bij ongeveer 1/10 deel van de schaatsblessures moet een ambulance worden opgeroepen (o.a. hoofd- en hersenletsels). Daarbij komt dat gewonden sneller afkoelen. Vandaar dat gekwalificeerde EHBO-ers, foliedekens en dekens, spalkmaterialen en brancards nodig zijn.
De vraag naar EHBO-hulp is gerelateerd aan het aantal schaatsers. Via het KNSB Veiligheidsplan Toerschaatsen zijn goede adviezen te vinden voor de relatie aantal deelnemers en inzet hulpverlening. Eveneens is beschikbaar voor toertochten het instrument “VoorZorg, sportmedisch advies evenementen” om de omvang hulpverlening te bepalen.
Diverse toertochten maken gebruik van één noodnummer voor EHBO om de vraag naar spoedeisende hulp rechtstreeks naar de regionale meldkamer te leiden (in plaats van 112, waarbij bellers rechtstreeks terecht komen bij de KLPD te Driebergen).
Voor EHBO ten behoeve van gewonden op afgelegen plekken worden afspraken gemaakt over het transport van deze gewonden naar aanlandingspunten voor ambulances of EHBO-posten. Deze locaties moeten voor ambulances goed bereikbaar zijn.
De organisatie moet in staat zijn om gewonden snel en nauwkeuriger te kunnen lokaliseren. Werk EHBO-zonering, EHBO-nummering, GPS-volgsystemen of gelijkwaardige middelen.
EHBO-trainingen met Lotusslachtoffers, waarbij wordt geoefend met schaatsblessures zoals polsletsels, hoofd- en hersenletsels, beenbreuken en onderkoeling is nuttig. Geef daarbij ook ruimte voor het oefenen met communicatie en transsportmiddelen of de wijze waarop dat georganiseerd is.